Valnøddeboller

med ølandshvedemel og manitoba mel

  • 8 stk.
Opskrift af Nordish.dk

Ingredienser

  • 8 dl vand
  • 150 g ølandshvedemel
  • 900 g manitoba mel
  • 6 g gær
  • 200 g surdej
  • 30 g salt
  • 140 g hakkede valnødder

Fremgangsmåde

Rør mel og vand kort sammen på en røremaskine. Lad det stå i en time. Dette kaldes en autolyse - denne proces giver glutennetværket et forspring og gør brødet bedre.

Efter dejen har stået i en time tilsættes surdej, gær og salt. Dejen æltes på fuld hastighed indtil den slipper skålens kanter. Dette tager ca. 5 min. Du kan lave glutenprøven. Glutenprøven foregår ved at du tager et lille stykke dej og udvider det mellem dine fingre. Hvis du kan udvide/strække dejen så meget at du kan se skyggen af dine fingre igennem dejen, uden den går i stykker, er du færdig med æltningen. Tilsæt hakkede valnødder og ælt dejen 1 min, så undgår du at valnødderne smuldrer.

Del dejen i to og hæld den over i to forskellige smurte plastbøtter med olivenolie. Det er vigtigt at plasticbeholderen er stor og kan rumme at dejen hæver. Lad dejen hæve i 2-3 timer ved stuetemperatur og sæt den derefter på køl. Dejen har bedst af, at hæve 24 timer i alt.

Tænd ovnen på 275 grader over/under varme og sæt et lille ovnfast fad i bunden med kogende vand i. Dampen gør at bollerne hæver flot op. Ovnen skal varmes op i ca. en halv time inden brug. Tag dejen ud af køleskabet og hæld den forsigtigt ud på et meldrysset bord. Hak dejen ud til flotte boller og løft dem forsigtigt over på den varme bageplade.

Bag dem i 13-15 min. Efter de første 8 minutter tages fadet ud med det kogende vand og bollerne bages færdigt de resterende minutter. Bollerne skal være mørke og lyde hule når man banker på dem. Lad dem køle af på en bagerist før de serveres.

Valnødder

Vores valnødder er nøje udvalgt fra Californien i USA hvor de har været dyrket siden 1800-tallet. Central Valley i Californien giver valnøddetræerne et perfekt, mildt klima og en frugtbar jord. Valnød[...]
Læs mere